Ensimmäisessä työpaikassani Hämeenlinnan kaupungin pakolaissihteerinä meillä oli yhteistyökumppaneiden kanssa ongelma. Maahanmuuttajien kohtaamiseen kaivattiin yhteistä olohuonetta ja etenkin mahdollisuuksia suomen kielen kerhoihin. Toiminta ei mahtunut koskaan kunnan budjettiin, mutta viisas perusturvajohtaja kehotti meitä perustamaan yhdistyksen. Niin teimme ja tänään tuo yhdistys toimii nimellä Hämeen Setlementti, jonka tunnemme laajasta ja upeasta toiminnastaan kaikille kuntalaisille.
Olen työurallani sosiaalihuollossa tehnyt ehkä keskimääräistä enemmän yhteistyötä kolmannen sektorin kansalaisjärjestöjen ja seurakuntien kanssa ja monella tapaa. Uskallan sanoa toimineeni kymmenien eri järjestöjen kanssa. Olen ollut myöntämässä avustuksia, tekemässä palvelusopimuksia, kehittämässä uusia palveluja, solmimassa kumppanuussopimuksia, suunnittelemassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, työstämässä hankkeita ja edistämässä työllisyyttä. Olen ollut mukana Kanta-Hämeen järjestöyhteistyössä, ideoimassa kulttuurihyvinvointia, suunnittelemassa varautumista kriisi- ja poikkeustilanteissa sekä niiden käytännön toimissa, aloittelemassa esteettömyyssuunnittelua järjestöjen kanssa, edistämässä kokemusasiantuntijatoimintaa, kehittämässä ruoka-aputoimintaa, edistämässä osallisuutta sekä ohjelmatyössä että yhden pitäjän kummitätinä.
Järjestöistä on todella moneksi! Mitä kaikkea olisi jäänyt tekemättä ilman vahvaa kansalaisyhteiskuntaa?Mitä pidempään olen ollut alalla, sitä enemmän olen oppinut tuntemaan ja arvostamaan meidän laajan kansalaisjärjestökentän osaamista, tekemisen tahtoa, vapaaehtoistyötä, ammatillisuutta ja tapaa tavoittaa kansalaisia. Kokemukseni pohjalta haluan edistää aktiivisesti kolmannelle ja neljännellekin (eli kansalaisten keskinäiselle yhteistyölle ilman rekisteröityä yhdistystä) sektorille aiempaa vahvempaa roolia ja yhteistyötä sotepalveluissa ja niiden kanssa. Enkä tarkoita pelkästään sotejärjestöjä vaan laajaa kansalaistoiminnan kenttää. Liikunta- ja kulttuurijärjestöillä, nuorisojärjestöillä, luontojärjestöillä, kyläyhdistyksillä, uskonnollisilla yhdistyksillä, yhteiskunnallisilla toimijoilla on paljon annettavaa ihmisten hyvinvoinnille ja sotepalvelujen asiakkaille. Järjestöt mahdollistavat mielekästä tekemistä ja toimintaa, yhteisöllisyyttä, osallisuutta, virkistystä, palveluja, kokemusasiantuntijuutta, tapaamispaikkoja, työllisyyttä, vertaistukea, ohjausta ja neuvontaa. Järjestöt tuovat kuntalaisten ja asiakkaiden näkökulmaa sotepalveluihin, laajentavat toimintamahdollisuuksia, madaltavat palvelujen kynnyksiä, ovat asukkaille helposti lähestyttäviä.
Hämeen Setlementti on koordinoinut Kanta-Hämeen järjestöjen yhteistyötä alueemme sotevalmistelussa. Heidän kokoamastaan Järjestökartasta 2020 (https://www.meidanhame.fi/yhteistyo/jarjestotietopaketti/jarjestokartta/) löytyy muun muassa seuraavia tietoja. Alueellamme toimii yli 3 200 rekisteröityä yhdistystä ja niissä (kyselyyn vastanneissa järjestöissä) on ollut lähes 802 000 osallistumiskertaa. Toiminnassa on ollut mukana lähes 3 000 vapaaehtoista ja yli 230 työntekijää. Näiden lisäksi toiminnassa on ollut opiskelijaharjoittelijoita, työkokeilijoita ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Jos vuoden aikana tehdyille 115 000 vapaaehtoistyön tunneille laskettaisiin ”tuntihinta”, järjestöjen tekemä vapaaehtoistyö olisi jo miljoonien arvoista pelkästään taloudellisesti mitattuna. Yksi tutkija kertoi jo vuosia sitten, että ylipäätänsä järjestöille annetun euron arvo noin kuusinkertaistuu toiminnassa. Järjestökenttä on myös merkittävä työllistäjä.
Tätä resurssia ei ole varaa tuhlata hyvinvointialueilla. Tulevan hyvinvointialueen strategiassa ja käytännön toiminnassa meidän tulee päinvastoin vahvistaa yhdessä tekemistä kaikkien järjestöjen kanssa. Meidän on turvattava ja lisättävä huomattavasti järjestöjen rahoitusta hyvinvointialueella. Toivottavasti emme jää vain kiistelemään kuntien kanssa siitä, kenelle järjestötoiminnan tukeminen kuuluu. Meidän tulee vaikuttaa siihen, että myös valtionrahoitus järjestöille vahvistuu. Järjestöjen osuutta kannattaa kasvattaa myös palveluntuottajina. Kyse on kaikkien, niin kuntien asukkaiden kuin soten asiakkaiden hyvinvoinnista.
Sirpa Ylikerälä